این رشد قیمت در حالی با حجم معاملات قابل توجه رقم خورده که نوسانات دو روز گذشته قیمت این سهم به حدود 23 درصد نیز رسیده تا "تپکو" به طور متوسط روزانه حدود 10 درصد سود عاید سهامدارانش کرده باشد و طی روزهای دیگر نیز با نوسانات بالایی همراه شود.
اما چه عواملی سبب شده این شرکت سازنده ماشین آلات و تجهیزات راه سازی با دارا بودن حدود 194 میلیارد تومان زیان انباشته تا پایان شهریور ماه 1394 و تحقق 129 ریال زیان به ازای هر سهم این چنین مورد اقبال و افزایش تقاضای خریداران قرار گیرد؟
البته در خصوص عمده دلایل و شایعاتی که توجه بازار را به این سهم در پی داشته، می توان به موارد ذیل اشاره کرد.
شرکت در گزارش شش ماهه سال جاری با شناسایی حدود 194 میلیارد تومان زیان انباشته، مشمول ماده 141 قانون تجارت گردید و بدین منظور مجمع فوق العاده، در تاریخ 10 آبان ماه سال جاری تشکیل شد. از آنجا که از مبلغ فوق، 148.5 میلیارد تومان مربوط به تسهیلات مالی دریافتی است، شرکت مترصد تهاتر بدهی فوق با بانک تجارت است. بدین منظور زمینی به مساحت تقریبی 10 هکتار آماده تهاتر است. برآوردهای شرکت و قیمت گذاری سازمان املاک و دادگستری، نشان از ارزش بیش از 140 میلیارد تومانی زمین فوق دارد. در صورت تهاتر زمین به قیمت 140 میلیارد تومان، بدهی های تسهیلات مالی شرکت، تسویه می گردد و عملاً شرکت هپکو از شمول ماده 141 قانون تجارت خارج می شود. از طرف دیگر در صورت عدم تهاتر فوق، شرکت مجبور به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها است. این افزایش سرمایه در سال 92، با استفاده از زمین های شرکت صورت پذیرفت که هم اکنون تجدید ارزیابی از محل تجهیزات و ماشین آلات شرکت صورت می پذیرد که اکثر این دارایی ها با دلار 7 تومانی قبل و اوایل انقلاب خریداری گردیده است.
از طرف دیگر، عمده دلیل زیان چند سال اخیر شرکت، تحریم های بین المللی کشور ارزیابی می گردد که براساس اطلاعات به دست آمده، شرکای خارجی قدیمی و شرکای جدید، در حال مذاکره با هپکو هستند که در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات مذکور، پیش بینی می شود این شرکت به دوران شکوفایی خود بازگردد.
همچنین شرکت مس طارم در مرحله احداث است که براساس اخبار واصله، تا انتهای سال 1394، شاهد بهره برداری از شرکت فوق خواهیم بود که تأثیر بسزایی در روند سودآوری شرکت خواهد داشت. از طرف دیگر، سرمایه گذاران خارجی، درخواست خرید سهم 25 درصدی هپکو را از معدن فوق داشته اند که سیاست های شرکت، فروش سهام را تاکنون جایز ندانسته است.
همچنین معاون وزیر راه و شهرسازی و رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با بیان اینکه 400 هزار دستگاه راهداری فرسوده در کشور وجود دارد و تأکید بر نوسازی این ماشین آلات، انتظارات سهامداران مبنی بر افزایش تولید و فروش کارخانه هپکو را افزایش داد. این در حالیست که شرکت هپکو در بهترین عملکرد خود در سال 86 توانست 2156 دستگاه ماشین آلات سنگین را تولید کند.
همچنین برخی شایعات به گوش رسیده حاکی از آن است که قرارداد جدید شرکت با وزارت نفت مبنی بر نمک زدایی نفتی منعقد گردیده که برآورد دقیقی از سودسازی طرح فوق در دست نیست.
انعقاد قراردادهای جدید شهرداری ها مبنی بر خرید دستگاه ها و ماشین آلات از شرکت هپکو اراک نیز از دیگر شایعات و اخبار به میان آمده و اثر گذار بر رشد قیمت سهم عنوان می شود.
افزون بر اینکه، با پایان یافتن دوران رکود، افزایش طرح های عمرانی و پایان یافتن درگیری های کشورهای غرب کشور، امیدها به افزایش فروش داخلی و صادرات ماشین آلات سنگین و فروش خارجی شرکت هپکو افزایش یافته و این نیز به روند سودسازی شرکت کمک خواهد کرد.
این شایعات و اخبار تأیید نشده در حالی پیرامون "تپکو" مطرح است و تحت تأثیر آن شاهد افزایش حجم معاملات در این نماد و رشد محسوس قیمت سهم به صورت روزانه هستیم که تاکنون هیچ شفاف سازی و اطلاع رسانی موثقی از سوی مدیران این شرکت روی سامانه کدال منتشر نشده تا چنانچه این اخبار صحت دارد، سهامداران کنونی از آن مطلع باشند تا سهم خود را براحتی و به قیمت های ارزان از دست ندهند و اگر تمام این موارد شایعه ای بیش نیست، خریداران سهمی پر شایعه و بدون وجود اتفاقات جدید و مثبت را خریداری نکنند؛ ضمن اینکه انتشار شفاف سازی در خصوص این شایعات و اخبار علاوه بر جلوگیری از تحمیل زیان به سهامداران و سرمایه گذاران می تواند دست سفته بازان را از معاملات این سهم کوتاه کند.
البته تمام این شایعات در حالی در بازار سرمایه دهان به دهان می چرخد که پیگیری های بورس نیوز برای بررسی های بیشتر موضوع از سوی شرکت و تلاش برای صحبت با یکی از مدیران این مجموعه تاکنون بی نتیجه مانده است.
در پایان این گزارش می افزاید، اینجاست که نقش نظارتی سازمان بورس و نیز شرکت فرابورس پررنگ تر می شود تا برای شفاف سازی دقیق از مدیران این شرکت اطلاعات و مدارک و مستندات لازم را درخواست کنند تا از ضرر احتمالی سهامداران و سرمایه گذاران جلوگیری به عمل آمده و دست سفته بازان نیز از نماد مذکور کوتاه گردد.