به نظر می رسد قرار گرفتن در فصل برگزاری مجامع عمومی عادی سالیانه شرکت ها و عدم نقدینگی کافی مجموعه ها برای تقسیم سود نقدی مناسب در مجامع اولین عامل اثر گذار بر روند نزولی این روزهای بورس و افزایش فشار فروش سهام به شمار می رود.
یک کارشناس بازار سرمایه با بیان این مطلب عنوان کرد: از سوی دیگر حجم و ارزش معاملات روزانه بازار سرمایه بیانگر این است که در حال حاضر پول های وارد شده در بورس طی سه ماهه پایانی سال گذشته از این بازار خارج شده است و در شرایط فعلی حجم و ارزش معاملات روزانه اندک است.
شهرام عجمی با اشاره به یکی از معضلات اصلی بورس، در این خصوص گفت: حمایت متولیان بازار سرمایه از روند شاخص کل و نگهداشتن این نماگر در محدوده خاصی با استفاده از انجام معاملات بلوکی روی سهام شرکت های شاخص ساز به یکی از بزرگترین مشکلات بورس تبدیل شده و سبب زمان بر شدن اصلاح شاخص و رخوت در روند معاملات روزانه شده است. به طور قطع رفتارهای این چنینی موجب افزایش رفتار هیجانی سهامداران می شود.
وی با بیان اینکه درخواست اغلب سهامداران و فعالان بازار سرمایه از متولیان این بازار رفع ابهامات موجود است، ادامه داد: تمدید معافیت مالیاتی اجرای برنامه افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها یکی از مهمترین ابهامات موجود در بازار سرمایه است که تاکنون اظهارات متعددی از سوی مدیران و مقامات مسئول عنوان شده، اما در نهایت هیچ نتیجه ای را در بر نداشته است. از این رو می توان گفت بسیاری از سهامداران رفع این ابهام که اغلب گروه ها بویژه خودروسازان با آن دست به گریبان هستند را از متولیان بازار سرمایه و مقامات مسئول درخواست دارند.
علاوه بر این، سهامداران انتظار دارند تا دولت و متولیان بازار سرمایه از شرکت هایی که مشمول ماده 141 قانون تجارت هستند، حمایت کنند تا مشکلات این مجموعه ها مرتفع گردد.
این کارشناس بازار سرمایه به کاهش نرخ سود بانکی اشاره کرد و اظهار داشت: تاکنون کاهش نرخ سود سپرده های یکساله نتوانسته موجب کاهش میزان جذب سپرده گذاری در بانک ها شود و در کنار آن در کشور ما تفاوت زیادی میان نرخ سود بانکی و نرخ تسهیلات بانکی وجود دارد که این موضوع موجب شده تا سرمایه در گردش شرکت ها کاهش یابد. به طور قطع می بایست کاهش نرخ تسهیلات بانکی اجرایی شود تا شرکت ها بتوانند وام بانکی ارزان دریافت کنند و با ورود نقدینگی بسیاری از مشکلات خود را رفع کنند که البته این موضوع نیز در بلند مدت به اجرا در خواهد آمد و تبعات مثبت آن در وضعیت اقتصادی کشور نمود پیدا می کند.
عجمی با ابراز امیدواری نسبت به رونق بازار سرمایه طی شش ماهه دوم سال جاری، در این خصوص ابراز داشت: انتظار می رود تا بازار سرمایه طی نیمه دوم امسال با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و اجرای برنامه افزایش سرمایه بانک ها مسیر رو به رشدی را سپری کند که به طور قطع سرعت روند صعودی قیمت ها همچون سه ماهه پایانی سال گذشته نخواهد بود. بر این اساس می توان گفت در شرایطی که اکنون تمایل سرمایه گذاران به دلیل برآورده نشدن انتظارات سهامداران کاهش یافته، طی نیمه دوم سال جاری و نمود اثرات مثبت اجرای برجام و کاهش نرخ سود بانکی حجم و ارزش معاملات روزانه افزایش خواهد یافت و رونق به این بازار باز می گردد.