از اواخر سال 1376 واگذاری بخشی از معادن ذغالسنگ طبس شامل معدن اولیه شماره 2 پروده و یال شمالی معدن شماره 3 پروده طبس که عملیات اکتشافی آنها به اتمام رسیده بود مطرح و معادن مذکور از طرف شرکت ملی فولاد ایران در راستای سیاست های برنامه دوم توسعه اقتصادی به منظور تامین ذغالسنگ کک شو مورد نیاز صنعت فولاد کشور به اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط برای واگذاری به مزایده گذاشته شده بود.
در همین راستا، شرکت تکادو در مزایده مربوط به معادن فوق الذکر طبس که شامل تجهیزات و حفریات زیر زمینی، ساختمانها و تاسیسات و ماشین آلات بود، شرکت نمود که پس از بررسی صلاحیت فنی و توان مالی و اعتباری و اجرایی پیشنهاد دهندگان، شرکت تکادو بعنوان برنده مزایده انتخاب شد.
این شرکت در سال 1382 به سهامی عام تبدیل و در دی ماه همان سال در بورس پذیرش شد. 27 اسفند 1382 این سهم با قیمت 5503 ریال معاملات خود را آغاز کرده و سرمایه آن 30میلیارد ریالی بوده است. همکنون سرمایه شرکت 150میلیارد ریالی و قیمت هر سهم آن بیش از 4 هزار ریال است.
در یک ماه گذشته وزرات صنعت و معدن تفاهمنامه ای با شرکت های تولید کننده زغالسنگ و مصرف کنندگان این محصول داشته تا با توجه به رشد محسوس قیمت جهانی، قیمت زغال سنگ در ایران نیز آزاد سازی شود. نحوه تعیین قیمت زغالسنگ بر اساس فوب استرالیا+حمل تا ایران+تعرفه واردات با ارز آزاد تعیین شده است.
همکنون به شرکت ذوب آهن اصفهان اعلام شده تا نسبت به عقد قرارداد اقدام کند اما از طرف دیگر چون آزادسازی قیمت صورت گرفته، در صورت نبود تقاضای داخلی، شرکت ها مجوز صادرات محصول را خواهند داشت. با توجه به اینکه قیمت زغالسنگ خام بر اساس میزان سولفور و خاکستر آن تعیین می گردد بنابراین محصول داخلی دقیقا مطابق با آنچه در بازارهای جهانی معامله می شود، قیمت نخواهد خورد.
کیفیت زغال خام ایرانی چیزی حدود 60 تا 80 درصد جهانی است و باید توجه داشت که زغال خام طی ماه های اخیر از 53دلار به 91دلار رسیده است. بر این اساس پیشنهاداتی مبنی بر تعیین قیمت ثابت در قراردادهای بین ذوب آهن و شرکت های تامین کننده بر اساس رشد 50% نسبت به آخرین مصوبات سال 94 وجود دارد و قاعدتاً بخشی از محصول نهایی چرخه تولید( کک ) صادر خواهد شد.
با توجه به تحولات صورت گرفته، قیمت سهام زغالسنگ نگین طبس با نماد "کطبس" طی این مدت از محدوده 2000ریال به بالای 4000ریال رسیده و همچنان تقاضای خرید برای آن دیده می شود بنابراین در گزارش تحلیلی صورت سود و زیان با 2سناریو نسبتا معقول، سودآوری کطبس بررسی شده تا پتانسیل های آن مشخص شود همچنین باید توجه داشت که نرخ ها تاکنون علی الحساب بوده و هر نرخی توافق شود از ابتدای سال و برای کل سال 1395 اجرایی می شود.
مقدار فروش با لحاظ کردن امکان بهبود مقدار تولید( واقعی سال 94) و همچنین موجودی اول دوره 43هزار تنی لحاظ شده است. همچنین نرخ های فروش در سناریو یک بر اساس رشد 50درصدی و در سناریو دوم بر اساس 70درصد فروش داخلی و 30درصد صادراتی لحاظ شده است( لازم به ذکر است که کطبس راسا فروش صادراتی ندارد).
در خصوص بهای تمام شده لازم است که
توجه داشته باشیم شرکت استخراج کننده است بنابراین مواد اولیه به شکل معمول مصرف
نمی کند. تحلیل های تاریخی و لحاظ کردن تورم نشان داده که بهای تمام شده تولید هر
تن زغال سنگ خام برای کطبس در محدوده 670
تا 700 هزار ریال است. همچنین سربار در حالی که به مقدار تولید بسیار وابسته است،
تا حدودی ازنرخ های فروش هم می تواند تاثیر بگیرد.
باید توجه داشت که با توجه به تولید و فروش محصولات در نیمه نخست، در حالی که نرخ فروش علی الحساب بوده اما بهای تمام شده واقعی و دقیقا همخوان با تصورات تحلیلی است و به عبارت دیگر در حالی که طی سناریو های تحلیلی به ثابت و متغیر بودن هزینه تولید توجه شده، نهایتا هزینه تولید هر تن مطابق با نرخ 670 تا 700 هزار ریال در هر تن به دست آمده است.
به عبارت بهتر، اطمینان معقولی در سناریوهای تحلیلی به دست آمده که در صورت افزایش نرخ، بهای تمام شده رشد با اهمیتی نخواهد داشت و تقریبا می توان آنرا ثابت فرض کرد. این در حالی است که حاشیه سود به دلیل ثابت بودن بهای تمام شده و رشد نرخ فروش با شتاب بالایی رشد می کند.
بنابراین شرکت مورد اشاره بر اساس مبانی تحلیلی رشد کرده و به سمت ارزش ذاتی در حال حرکت است. تحلیل های جهانی نشان می دهد که قیمت زغالسنگ می تواند قله های فتح شده را حفظ کند بنابراین اجرایی شدن قانون ازادسازی نرخ زغال سنگ، قطعا منجر به محقق شدن سناریو تحلیلی دوم خواهد شد و در نگاهی خوشبینانه اعدادی بالاتر ازین را نیز هدف خواهد گرفت با این حال مادامی که رسما این مصوبات ابلاغ نگردد، نمی توان سود قطعی را محاسبه کرد و همه چیز تنها روی کاغذ خواهد بود.