درحالی موضوع واگذاری سهام آرامکو از ماه ها پیش مطرح شده که در صورت محاسبه ارزش ذخایر نفتی آن ، این شرکت به راحتی لقب باارزش ترین شرکت جهان را به خود اختصاص خواهد داد و عرضه سهام شرکت آرامکو می تواند مقادیر قابل توجهی سرمایه بین المللی جذب کند.
در این رابطه فوربس در گزارشی اعلام کرد عربستان قصد دارد برای تامین مالی طرح ویژن 2030 که وابستگی اقتصاد به نفت را کاهش خواهد داد، سهام شرکت دولتی سعودی آرامکو را به صورت عمومی در بورس به فروش برساند.
موفقیت عرضه عمومی سهام شرکت آرامکو بستگی به وضعیت بازارهای نفت و سهام دارد. هرچه قیمت نفت بالاتر باشد، فروش سهام شرکت آرامکو با قیمتی بالا به سرمایه گذاران آسان تر است.
خالد الفالح وزیر انرژی عربستان ژانویه گفته بود: زمان بندی عرضه عمومی سهام شرکت آرامکو بستگی به تعدادی از متغیرهای خارجی از جمله وضعیت بازار سهام، چشم انداز قیمت نفت و آمادگی بازار سرمایه داخلی عربستان خواهد داشت.
مشکل اینجاست که اکنون مثل گذشته، عربستان دیگر تنها بازیگر تاثیر گذار بازار نفت نیست که بتواند با کاهش و افزایش عرضه نفت خود بازار را تکان دهد. اکنون شرکت های تولید نفت شیل در آمریکا نقش مهمی در بازار ایفا می کنند. آنها آماده اند تا به محض افزایش قیمت ها، تولید خود را افزایش دهند.
این دقیقا همان اتفاقی است که طی 4 هفته گذشته رخ داده است. تعداد سکوهای حفاری نفت در آمریکا بر اساس گزارش موسسه بیکر هاگز برای چهارمین هفته متوالی افزایش یافته است.
دیگر بازیگر تاثیرگذار در بازار نفت، ایران است که بعد از لغو تحریم ها مجددا به بازار نفت باز گشته است. بازگشت ایران موجب شده تا عربستان نتواند مثل روزهای خوب گذشته اعضای اوپک را آنگونه که خود می خواهد دور هم جمع کند.
موضوع بدتر اینکه ایران نیز آماده افزایش بیشتر تولید به محض رشد قیمت هاست. برای مثال در هفته منتهی به 15 جولای قیمت نفت خام سبک ایران به 43 دلار و 19 سنت رسید که یک دلار و 49 سنت نسبت به هفته قبل از آن کاهش داشت.
هرچند خیلی زود است که بخواهیم پیش بینی کنیم در زمان عرضه عمومی سهام شرکت آرامکو قیمت نفت در چه وضعیتی قرار خواهد داشت، اما یک موضوع روشن است و آن اینکه بازار نفت مسیر ناهمواری را در پیش دارد.