محسن عباسی مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری ابن سینا مدبر (اماکو) اعلام کرد رفتارهای روزمره و خرید و فروش های روزانه و نوسانات که راس ساعت 12:30 ته می کشد، عده ای از نوتحلیل گران که حتی به اندازه یک کتاب داستان 10 صفحه ای در مورد ترامپ و کلینتون مطلب انگلیسی و بعضا فارسی از صاحبنطران و نخبگان سیاسی مطالعه نکرده اند، درحال سنجش بالا و پایین بازار سرمایه بر اساس کلینتون و یا به قول خودشان" کیلینتون" هستند.
کسانی که کوچکترین آگاهی از سیاست های حزب دموکرات و جمهوری خواه، عقبه سیاسی ایالات متحده، اسناد چشم انداز 2050 آمریکا و ... ندارند و صرفا بعد از اتمام بازار و خواندن چند تیتر و خبر سطحی در خصوص انتخابابت امریکا، از باب توهم، شروع به تفسیر نتایج این انتخابات بر بازار سرمایه کشور میکنند.
گمانه زنی هایی از گذشته و آینده ترامپ
تحلیل وضعیت سیاسی انتخابات آمریکا را به نخبگان سیاسی و اهل فن واگذار می کنم و علی رغم بررسی نظرات مختلف هنوز هم نمی توان در مورد این انتخابات و نفر پیروز و واکنش های بعد از آن سخنی به میان آورد اما مرور برخی نکات که سخن و نظر اهل فن درحوزه سیاست است مناسب به نظر میرسد:
برخلاف آنچه در ظاهر به صورت دعوای علنی در انتخابات آمریکا نمود دارد و عده ای را ساده انگارانه به دوراهی کلینتون و ترامپ رسانده است عده ای معتقدند این یک روش برای جذاب کردن انتخابات و مشارکت در انتخابات با ایجاد یک فضای دو قطبیِ بزرگنمایی شده، است.
عده ای معتقدند ترامپ تنها در کلام خود اغراق می کند و وی نیز تابع اصول پذیرفته شده جهانی آمریکا و هم پیمانانش خواهد بود و نمی تواند چشم انداز سیاسی و اقتصادی را خارج از قاعده از بین ببرد. بنابراین واکنش ها به انتخاب او بیشتر از یک واکنش احساسی کوتاه مدت نخواهد بود.
برخی معتقدند انتخاب ترامپ تنها هیجان سیاسی را در جهان بالا خواهد برد و از آنجا که وی خود یکی از بزرگترین سرمایه گذاران امریکایی است و قوانین تجارت را به خوبی میداند هرگز به ضرر شرکای اقتصادی خود گامی برنخواهد داشت. عده ای دیگر نزدیکی پوتین و ترامپ را یک معمای حل نشده می پندارند که با برخی سیاست های دیگر وی در تناقض است.
عده ای هم معتقدند وی به عربستان گرایشی ندارد و انتخاب او به تضعیف عربستان در منطقه می انجامد. برخی سیاسیون معتقدند کلینتون داعش را پایه گذرای کرده و ترامپ نیز عملا مخالف داعش بوده و ممکن است در صورت انتخاب ترامپ، داعش در شرایط سخت تری قرار بگیرد و قدرت چانه زنی ایران بیشتر شود.
اینها تنها برخی گمانه زنی ها درخصوص ترامپ است و اگر سناریوهای پشت پرده را هم به آن اضافه کنیم تعداد حدس و گمان ها به سمت بی نهایت میل می کند!
کاسه داغتر از آش تحلیلگر نماها
مشخص نیست در چنین فضایی که قیمت نفت و فلزات جهانی چندان تحت تاثیر انتخابات امریکا قرار نگرفته اند و به عوامل بنیادین مربوط به عرضه و تقاضای خود واکنش نشان می دهند چرا عده ای از تحلیلگر نماها پیروزی کلینتون و ترامپ را به بازار سرمایه کشور ما ارتباط می دهند و چرا اصولا بازار ما تا این حد جوگیر شده است؟
کسانی که ریزش جهانی بازارها در سال 2008 را به خاطر دارند نیک می دانند بازار ما هیچ تاثیری از اتفاقات آن رویدادهای وحشتناک مالی به خود ندید تا اینکه بحران به بازارهای کالایی رسید و شاهد افت قیمت های جهانی فلزات بودیم که بر شرکتهای فلزی و معدنی و .. ما تاثیر گذاشت.
در همین مورد آخر "برگزیت"؛ عده ای شروع به تحلیل های واهی در خصوص تاثیر "برگزیت" بر بازار میکردند که در نهایت هیچ اتفاقی برای بازار رخ نداد. حتی اقتصاد انگلستان و اتحادیه اروپا نیز واکنش خاصی نشان نداند!!!
نقدی بر گردانندگان کانال های چند هزار نفری
نکته جالب اینجاست که واقعه ای بزرگتر درحوزه سیاست کشور ما به وقع پیوست و بازار نیم نگاهی هم به آن نکرد. آن انصراف احمدی نژاد از انتخابات ریاست جمهوری بود که به نظر می رسد در نبود رقیب جدی، روحانی مجددا به عنوان رییس جمهور انتخاب شود.
این به معنای ثبات بیشتر و عدم تغییر و تحولات در نظام مدیریتی کشور است اما درحال حاضر به دلیل نبود تحلیلگر اقتصاد سیاسی دربازار، گردانندگان کانال های چند هزار نفری که بعضا معامله گر معمولی هستند و یا تحصیلات تکمیلی هم ندارند و یا کوچکترین مطالعه ای در خصوص وقایع سیاسی جهان ندارند، به راحتی جو بی موردی را در بازار ایجاد می کنند و در نهایت معامله گران آماتور را به صورت غیر منطیق و هیجانی راهی صف فروش می کند.
عزیزانی که تریبون های رسمی و غیر رسمی در اختیار دارید ، اگر سواد ندارید لااقل ساکت باشید!