بانک صادرات 5.7 هزار میلیارد تومانی که بزرگترین بانک بورسی از نظر سرمایه اسمی محسوب می شود و بر خلاف دو بانک ملت و تجارت هنوز مجمع سالانه نوبت را برگزار نکرده با خبری خوش مواجه شد که طبق اعلام فارس، مربوط به آزاد شدن اموال آن توسط اتحادیه اروپا است.
به این ترتیب با تصمیم شورای اجرای مقررات اتحادیه اروپا، مقررهای که در سال 2012 تصویب و موجب مسدود شدن داراییهای بانک صادرات ایران شده بود، اصلاح و نام بانک صادرات ایران و شعبه لندن این بانک، از فهرست موسسات مشمول این مقرره حذف شد.
برداشته شدن موانع برقراری ارتباط نهادهای مالی ایران با همکارانشان در سطح بینالملل، یکی از تعهدات 1+5 بود که عدم پایبندی غربیها به آن تاکنون بارها موجب نارضایتی مقامات عالیه نظام جمهوری اسلامی ایران شده است.
تصمیم جدید اتحادیه اروپا که در روزنامه رسمی این نهاد قارهای منتشر شده، حاصل اصلاحیه تصمیم 23 مارس 2012 بوده و موجب شده فعلاً بانک صادرات ایران و بانک صادرات پیالسی که در عمل شعبه لندن این بانک ایرانی است، اموال خود را در تصرف اروپاییها نبینند.
آمریکاییها در ماجرای «تخفیف تحریمها» رویکرد متفاوتی با اروپاییها دارند زیرا میگویند علاوه بر تحریمهای هستهای شورای امنیت سازمان ملل، خودشان هم از سال 1358 تحریمهایی را علیه ایران صادر کردهاند که برجام، وزن کافی برای برداشتن آنها را ندارند و به همین خاطر، لیست تحریمهای آمریکا علیه ایران، پربارتر از لیست اروپاییهاست.
در فهرست اروپاییها که 3 عضو دور میز مذاکرات هستهای داشتند (آلمان، فرانسه و انگلستان)، با وجود این احوال و اتخاذ رویکردی به ظاهر نرمتر در قبال ایران پسابرجام، آنطور که اسنادشان میگوید، هنوز 159 نهاد و شخص ایرانی فقط به خاطر پرونده هستهای کشور، تحریم هستند؛ نام دو بانک انصار و مهر هم در این میان است.
در خصوص آخرین تخفیف برجامی که اروپاییها برای ایران قائل شدهاند (و اموال بانک صادرات را آزاد کردهاند) هم باید گفت تصمیم قائم بر مسدود شدن دارایی این بانک به هیچ وجه لغو (Remove یا Terminate) نشده و فقط یک اصلاحیه (Amendment) به آن اضافه شده؛ مفاد اصلاحیهها هم با آمدن اصلاحیه جدید قابل تجدیدنظر است.